Projektipajojen esitykset täynnä iloa ja oivalluksia

05.03.2021

Projektipajojen esitykset täynnä iloa ja oivalluksia

Projektipajalaisilta kantautui syksyn aikana runsaasti myönteistä palautetta. Opintojaksoa uudistettiin ja kehitettiin isosti jo viime keväänä. Koronan keskellä opintojakso erottui edukseen, ja pajasta tuli monelle tärkeä yhteisö muun etäilyn keskellä.

Teksti: Mari Loikkanen

Syksyn projektipajat ovat nyt tältä vuodelta taputeltu. Perinteisesti auditoriossa pidetyt loppuesitykset suoritettiin koronan vuoksi videoesityksinä.

Projektipajaryhmiä ja siten myös videoesityksiä oli kaikkiaan 101. Ne esitettiin Zoomissa ja opiskelijat, opettajat sekä toimeksiantajat saivat äänestää parasta.

Videoesityksistä voiton vei projektipaja nro 43:n esitys. Ryhmän toimeksiantona oli tehdä Turku Sales Competitionille some-markkinointia.

– Videoiden esittäminen eri Zoom-sessioissa oli oikein toimiva ratkaisu, eikä kokonaisuus ollut niin pitkä kuin auditoriossa, kertoo projektipaja-asioiden parissa työskentelevä Turun AMK:n hallinnon assistentti Elina Asukas.

Paja_voittoesitys.jpg

Projektipajojen esityskilpailu toteutettiin tänä vuonna videoina. Kuvassa voittajaesitys.

Asukkaan mukaan tämän vuoden projektipajat ovat olleet menestys. Myönteistä palautetta on tullut rutkasti ja opiskelijat ovat ryhmäytyneet ja viettäneet vapaa-aikaakin yhdessä.

– Vaikka etukäteen olimme huolissamme, miten korona vaikuttaa projektipajojen onnistumiseen, kävikin aivan toisin päin. Projektipajat ovat erottuneet edukseen muun etäopiskelun keskellä: projektipajoissa on oltu läsnä ja nähty muita ihmisiä, Asukas kertoo.

Yhteisöllisyyttä ja ystävyyssuhteita

Projektipajoissa on koettu yhteisöllisyyttä ja luotu ystävyyssuhteita. Omista pajaryhmistä on muodostunut tärkeitä. Myös tekemisen ilo ja korkea taso lopputuloksissa ovat olleet nähtävissä.

– Opiskelijat ovat olleet innostuneita ja tyytyväisiä. Tästä syksystä on jäänyt kyllä erittäin hyvä mieli, Asukas kertoo.

Hyvään palautteeseen on voinut vaikuttaa myös se, että projektipaja-opintojaksoa varten tehtiin jo keväällä isoa kehittämis- ja uudistamistyötä. Opiskelijoiden tehtävät opintojaksolla muutettiin erilaisiksi ja tehtävänantoja selkiytettiin.

Myös ryhmäläisten eri rooleja on pyritty selkiyttämään, esimerkiksi sen osalta, mikä on projektipäällikön, sihteerin ja viestintävastaavan tehtävänkuva.

– Olemme onnistuneet avaamaan kurssin tavoitetta paremmin. Esimerkiksi, kun projektipajojen aikana tulee erilaisia tehtäviä, niin jokaiseen tehtävänantoon on lisätty tieto, miksi tämä tehdään.

Posterinäyttely siirtyi Facebookiin

Projektipaja-opintojakson suorittavat kaikki Turun AMK:n Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin ensimmäisen vuoden opiskelijat. Tänä vuonna heitä oli kaikkiaan noin 1300.

Projektipaja-opintojaksolla opiskelijat jaetaan reilun kymmenen hengen ryhmiin, joista jokainen saa oman projektiaiheensa. Tavoitteena on oppia toimimaan monialaisessa ryhmässä ja hallitsemaan projektityötaitojen perusteet.

Posteri91_voittaja.jpg

Voittajaposteri.

Projektipajoihin kuuluu myös posterinäyttely. Ryhmien tekemät posterit ovat perinteisesti olleet esillä kampuksen käytävillä raadin ja yleisön kiertäessä katsomassa.

Tämäkin osio toteutettiin eri tavalla tänä vuonna. Posterit julkaistiin Facebookissa Turun AMK:n Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin  kanavalla ja äänestäminen tapahtui tykkäämällä.

Eniten tykkäyksiä keräsi projektipajan nro 91 posteri virtuaalisen todellisuuden kokemuksesta. Kaikkiaan ääniä annettiin posterikilpailussa noin 2000.

Asukas uskoo, että onnistuneesta syksystä ammennetaan elementtejä tulevien vuosien projektipajoihin.

– Kyllä jollain tavalla tullaan hyödyntämään tämän vuoden oppeja, hän vakuuttaa.

Jutun pääkuva on projektipajan 81 esityksestä.

Lue myös:

Gallup: Mitä ajatuksia projektipaja herätti?
Alkuhämmennyksestä innostukseen – projektipajoista saa työelämätaitoja