Opiskelukyvyn tukeminen- projekti

02.01.2024

Projektipajamme sai toimeksiannon Käytännönläheinen pedagogiikka- tutkimusryhmältä ja tehtävänämme oli tutkia opiskelukykyä tukevia hankkeita, pohtia uusia tapoja erilaisista opiskelijahyvinvointia edistävistä tavoista sekä ideoida uusia ideoita. Projektiimme kuului neljä eri tuotosta, joista ensimmäisenä oli käytänteiden kartoitus eli olemassa olevien ja päättyneiden opiskelijahyvinvointihankkeiden ja -tuotosten tutkiminen. Toisena tuotoksena oli määrä ideoida ryhmänä muilta opiskelijoilta saadun tiedon avulla uusia opiskelukykyä tukevia keinoja. Kolmantena tuotoksena oli tehtävänä suunnitella jokin konkreettinen toteutus, jolla voisi esitellä olemassa olevia tukimuotoja. Viimeisenä tuotoksena oli saatujen lopputulosten raportointi eli blogiteksti, uutinen tai vastaava.  

Aloitimme projektimme tutustumalla olemassa oleviin opiskelijahyvinvoinnin hankkeisiin ja kirjasimme niitä ylös. Tutustuimme niin kansallisiin ja kansainvälisiin sekä tällä hetkellä meneillään oleviin ja päättyneisiin projekteihin. Koostimme kiinnostavimmista hankkeista raportin, josta tuli tuotos 1. Tuotos 2:ssa teimme ensimmäisen tuotoksen tietojen perusteella opiskelijakyselyn Google Formisiin jota jaoimme Turun Ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Kyselyymme vastasi anonyymisti useampi kymmentä opiskelijaa ja saimme sen avulla hyvin kerättyä tietoa opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvistä asioista, sekä siitä kuinka tietoisia opiskelijat ovat valitsemistamme opiskelijahyvinvoinnin palveluista.  

Tehdessämme toista tuotosta, lähdimme myös samalla ideoimaan millainen kolmas tuotos tulisi olemaan. Pohdimme millainen konkreettinen asia tavoittaisi parhaiten opiskelijoita, joiden keskuudessa halusimme lisätä tietoa opiskelijahyvinvoinnin palveluista. Päädyimme järjestämään tapahtuman kampuksella, johon kokosimme opiskelijahyvinvoinnin eri palveluista esittelijöitä kuten toimeksiantajan tutkimusryhmän, Campussportin, Suomen Punaisen ristin ja opintopsykologit. Tapahtuma järjestettiin keskiviikkona 29.11. ICT-cityn aulassa. Tapahtuma sujui hyvin ja esittelijöitä oli kahdeksasta eri opiskelijahyvinvoinnin palvelusta paikalla. Lisäksi projektipajallamme oli oma piste, jossa pystyi vastaamaan opiskelijahyvinvointiin liittyviin kysymyksiin sekä pyöräyttämään onnenpyörää.  

Projektimme sujui kokonaisuudessaan hienosti ja pääsimme kartoittamaan tietoisuuden määrää tärkeästä aihepiiristä eli opiskelijahyvinvoinnista muilta Turun Ammattikorkeakoulun opiskelijoilta. Johtopäätöksenä voisi todeta, että opiskelijahyvinvoinnin tukemiseksi on olemassa jo valmiiksi hyviä keinoja mutta vielä lisäkeinoille on tarvetta, jotta tuki tavoittaisi laajemmin opiskelijoita.  

 

 

 Photo : Lotta Lehtonen